maandag 9 september 2024

Open avond, 1 oktober 2024

 


Waarom voelen Vrijmetselaars zich vaak zo energiek na een bijeenkomst? Is het de gezamenlijke beleving van een inspirerende ritueel? Is het de persoonlijke verdieping door het symbolisch werken met gereedschappen? Is het de harmonische omgeving waarin niet geoordeeld wordt en waarin iedereen gelijkwaardig is? Is het omdat u hier mensen ontmoet die hetzelfde nastreven als u, mensen die men anders niet zo makkelijk zou ontmoeten?

Wilt u weten wat de Vrijmetselarij nou werkelijk inhoudt en wat het voor u zou kunnen betekenen, kom dan vrijblijvend kennismaken op dinsdag 1 oktober 2024. 

We beginnen om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur kunt u binnenlopen. Bij binnenkomst is er koffie/thee met een vlaai.
Hierna wordt er in de Tempel door de voorzitter een toelichting gegeven over wat Vrijmetselarij nou eigenlijk inhoudt.
Aansluitend is er een hapje en een drankje, een gezellige nazit.

Op ieder moment is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

We zijn een gemengde loge, dus mannen én vrouwen! 
U bent van harte welkom in de Heggenstraat 16A, 6211 GW Maastricht



donderdag 5 september 2024

Opening werkjaar, 3 september 2024

Het nieuwe werkjaar 2024-2025 is begonnen en zoals gebruikelijk beginnen we die met een Algemene Ledenvergadering. Er komt veel ter sprake, maar de hoofdmoot is toch wel de financiën van de loge. Gelukkig heeft de kascontrole-commissie de financiën in orde bevonden en goedgekeurd; dat is een goed gevoel om het nieuwe werkjaar mee te beginnen.
Zoals altijd zijn er na afloop heerlijke hapjes en wat te drinken:



Interview met Franca de Vos in AD (Haagse Courant), 28-08-2024

Op woensdag 28 augustus 2024 stond er een pagina groot artikel in het AD (Haagse Courant) over Franca de Vos, de Vertegenwoordiger van de Opperraad.
Van alle bij Le Droit Humain aangesloten landen zit één afgevaardigde in de Opperraad in Parijs; voor Nederland is dat Franca de Vos.

(klik HIER voor vergroting)

Het is een mooi artikel en geeft een goede inzicht in de Vrijmetselarij én de persoon die de leiding heeft over alle loges in Nederland:


Vrijmetselaar Franca de Vos droomde van wereldvrede.

‘Ik heb het gevoel dat ik nu toch een steentje bijdraag’


Franca de Vos in de Delftse loge Silentium van de 
Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij Le Droit Humain
(foto: Nico Schouten)


Vrijmetselarij mysterieus? Welnee, meent Franca de Vos, Zeer Machtig Groot Commandeur en Vertegenwoordiger van de Opperraad. ’Het zet aan tot nadenken en zingeving."
Geraldin Metselaar, Delft

‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf.' Zo zou Franca de Vos (60) uit Delft haar lidmaatschap van de Vrijmetselarij kort omschrijven.
Sinds 1988 is ze lid van de Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij Le Droit Humain. In de loop der tijd groeide ze door naar Zeer Machtig Groot Commandeur en vertegenwoordiger van de Opperraad. Een hele mond vol, vindt ook Franca en ze lacht. ‘Ik heb het traject van Leerling tot Gezel en uiteindelijk Meester doorlopen. Net als enkele vervolggraden. Wie wil kan altijd groeien. De Vrijmetselarij heeft mij aan het denken gezet. Het biedt perspectief, als we het hebben over zingeving en bewustwording. Samen bouwen we aan een eerlijk(er) wereld, hoe verschillend we ook zijn.

Wat is de Vrijmetselarij eigenlijk?
“Het is een eeuwenoud genootschap of broederschap met rituelen en een eigen manier van werken. Ooit ontstaan in de middeleeuwen ten tijde van de bouw van kathedralen, zoals de Notre-Dame in Parijs of de Sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch.”
Bouwmeesters, metselaars en ambachtslieden zochten elkaar op en begonnen gildes. Jongelingen werden opgeleid van Leerling tot Gezel en uiteindelijk Meester. Gaandeweg werden de gilden bespiegelende broederschappen. Ze ontwikkelden hun eigen inwijdingsrituelen, voor wie ook lid wilden worden.
Franca: “Als je wilt kun je op internet alles lezen over die rituelen. Wij zijn er terughoudend in. Het voelt een beetje als de plot verklappen van een goede speelfilm. Ook is het een persoonlijke ervaring en iedereen beleeft het op zijn eigen manier. Voor de meesten voelt het als thuiskomen. Je wordt onderdeel van een broederschap van vrijdenkers. Mensen die out-of-the-box naar het leven kijken.”
Franca: “Als je wilt kun je op internet alles lezen over die rituelen. Wij zijn er terughoudend in. Het voelt een beetje als de plot verklappen van een goede speelfilm. Ook is het een persoonlijke ervaring en iedereen beleeft het op zijn eigen manier. Voor de meesten voelt het als thuiskomen. Je wordt onderdeel van een broederschap van vrijdenkers. Mensen die out-of-the-box naar het leven kijken.”

Merk je dat ere vreemde verhalen rondgaan over de Vrijmetselarij?
“Beslist. Veel mensen denken nog steeds dat alleen mannen lid kunnen worden. Gelukkig is dat 130 jaar geleden met de oprichting van onze orde eindelijk veranderd.”
Le Droit Humain is een gemende Vrijmetselaarsorde en telt 370 leden in Nederland. Er kunnen ook vrouwen lid van worden. Daarnaast gaat er een overtuiging rond, dat vrijmetselaars mysterieus zijn en een nieuwe wereldorde aanhangen.
Franca: “Je vraagt je af waar mensen het vandaan halen. Ik hoop echt dat ze bij ons een kijkje komen nemen op 14 september tijdens de jaarlijkse Dag van de Vrijmetselarij, zodat ze een indruk kunnen krijgen van wat we doen.

Zijn Vrijmetselaars mysterieus?
“Welnee. Misschien dat mensen het zo ervaren, omdat ze het niet kennen”. Mede daarom opent het Delftse Logegebouw de deuren op 14 september, dan is het ook Open Monumentendag. Geïnteresseerden, mannen én vrouwen, zijn van harte welkom in onze Werkplaats. De plek waar zowel de Delftse als Haase Loges twee keer per maand bijeenkomen. “Daar ontmoeten we elkaar”, licht Franca toe. “en praten we over verschillende, al dan niet actuele maatschappelijke onderwerpen. Zoals je rol in de samenleving en (voor)oordelen. We luisteren naar elkaar en mooie muziek.”

Misschien vindt Franca de ontmoeting met anderen wel het allermooiste van de bijeenkomsten. “Je komt in contact met mensen en hoe zij over het leven denken. Mensen die je in je normale dagelijkse bestaan misschien niet zo snel ontmoet.”

Lid zijn van de Vrijmetselarij is anders dan een lidmaatschap van een sportvereniging of scouting. Waar Franca ook al jaren lid van is. Ze heeft er zelfs haar echtgenoot ontmoet, waarmee ze intussen dertig jaar is getrouwd. Samen zijn ze nog altijd vrijwillig beheerder bij een scoutingterrein. Dat vraagt iets van ze, maar de Vrijmetselarij vraagt een ander soort inzet. “Je moet het zelf willen en een ontwikkeling willen doormaken”, meent Franca.

In de loop der jaren heeft ze veel over zichzelf en de ander geleerd. Ze kan zich nog goed herinneren dat ze tijdens de eerste kennismakingsavonden die ze bijwoonde, vol vragen zat. “Daarna vroeg ik me af: wanneer gaan ze mij vragen of ik lid wil worden? Dat gebeurde niet. Ik moest dit zelf aangeven. Gelukkig heb ik op een goed moment de stap gezet, want de Vrijmetselarij heeft mijn leven verrijkt. Je gaat aan het werk met jezelf, leert jezelf kennen en ontdekt wezenlijke eigenschappen. Ik ben bijvoorbeeld een goede leider, dat wist ik niet en ik blijk mensen met elkaar te kunnen verbinden.”

Sinds een jaar of acht verbindt Franca ook mensen in de echt als trouwambtenaar voor de gemeente Delft. “Dat vind ik me toch leuk”, zegt ze lachend. Van oorsprong is Franca geen Delftse. Ze is geboren in Utrecht, groeide op in Friesland en maakte een rondgang door Nederland. Uiteindelijk kwam ze samen met haar man terecht in Delft. Hij kon aan het werk bij TNO. Na een studie maatschappelijk werk aan de sociale academie begon Franca voortvarend aan haar missie om de wereld te verbeten. Gaandeweg bleek dat toch lastiger dan gehoopt. “Mijn droom was dat er ooit wereldvrede zou komen. Met alle oorlogen die aan de gang zijn, lijkt die droom verder weg dan ooit. Door de Vrijmetselarij heb ik het gevoel dat ik toch een steentje bijdraag. Bijvoorbeeld door minder (voor)oordelen te hebben over mensen. We kijken naar wat ons verbindt, niet naar wat ons verdeelt.”

Gemeente
Ook zit Franca op haar plek bij de gemeente. Haar werk als sociaaljuridisch medewerker, kan ze goed combineren met haar taak bij Le Droit Humain. Daarvoor moet ze drie keer per jaar naar Parijs, waar alle zogenoemde federaties bij elkaar komen.
“Tijdens die internationale bijeenkomsten, ontmoet je helemaal mensen die je normaal niet tegenkomt”, zegt Franca. Of het een netwerkorganisatie is zoals sommigen denken, weet ik niet. Het verbreedt je horizon en inspireert.”

Tijdens een familiedag van de Vrijmetselarij, spraken bijvoorbeeld haar twee kinderen enkele Logeleden die aan de TU Delft hadden gestudeerd. Dat gesprek opende voor hen de weg om ook naar de TU te gaan. “Ze zijn nu bijna afgestudeerd”, aldus Franca. “Daar doen we niet aan bij de Vrijmetselarij. Dat blijft een leerproces.”

Uitstapje, 17 augustus 2024

Ieder jaar zoeken wij een leuke locatie om gezellig samen een paar uurtjes door te brengen. Dit jaar gaan wij naar Landgoed Vaeshartelt. Het landgoed dateert uit de 17e eeuw en werd ooit bewoond door Koning Willem II en de beroemde Nederlandse industrieel Petrus Regout:


(klik HIER voor vergroting)

We krijgen een mooi en beschut plekje aangewezen (links op de foto):


(klik HIER voor vergroting)

We worden aangestaard door een grote draak, die zich uit het gras verheft:


(klik HIER voor vergroting)

De grote vijver met een fontein, die aangedreven wordt door een stoommachine:


(klik HIER voor vergroting)

Een van de twee mammoetbomen op het landgoed, waarvan de grootste een omtrek heeft van 6 meter:


(klik HIER voor vergroting)

De nog aanwezige heuvel met ijskelder is in 2011 gerestaureerd en doet nu dienst als winterverblijf voor padden en vleermuizen. Op de heuvel is een modern prieel geplaatst, zoals dat ook vroeger het geval was:
(klik HIER voor vergroting)

De enorme goudkleurige vogelkooi in de lobby:

(klik HIER voor vergroting)

Natuurlijk mag een groepsfoto niet ontbreken:



Via een grote poort verlaten wij het complex:


(klik HIER voor vergroting)

We hebben samen een heel gezellige middag beleefd.
Benieuwd waar we volgend jaar naar toe gaan ...

Reces, 30 juni 2024

Een dan is het reces; even afschakelen en onze horizonten verbreden ...
 

Op 1 september begint het nieuwe werkjaar en nemen wij vol hernieuwde energie de werktuigen weer op.