woensdag 21 augustus 2024

Zomer Sint Jan, 29 juni 2024

Vandaag vieren wij de zomerzonnewende, het Zomer Sint Jan. Tijdens deze bijeenkomst worden mooie rituelen uitgevoerd, beginnend met het aan de aanwezigen uitdelen van rode rozen, het symbool van liefde en harmonie, dat de vrijmetselaren zo na aan het hart ligt: 


Een onderdeel van de Sint Jan viering is het verbranden van een rol papier, waarop iedere aanwezige zijn naam en handtekening heeft gezet. Hierdoor bevat de rol symbolisch ál onze gedachten, ál onze wensen, ál onze woorden, ál onze handelingen.
Door verbanding van de rol ruimen wij symbolisch alles op wat verdord is om zo plaats te maken voor het nieuwe:

Wij staan ook stil bij rechtvaardigheid en vrede in de wereld; vrede is niet slechts de afwezigheid van oorlog, maar een staat van harmonie binnen onszelf en met de wereld om ons heen. Het is een stil fluisteren van begrip in een wereld vol lawaai. Vrede begint wanneer we de moed vinden om mededogen en geduld voorop te stellen, zelfs in momenten van conflict. Misschien is ware vrede niet het streven naar perfectie, maar de kunst van acceptatie en verbinding, temidden van onze verschillen.
Vrede in de wereld kan pas dán kan worden verwezenlijkt, als elk individu, dus ook elke vrijmetselaar, allereerst die vrede in zichzelf heeft verankerd.

Na alle mooie ritualen en indrukwekkende woorden, is het tijd voor de gezamenlijke maaltijd, het broedermaal. De tafel is al feestelijk gedekt:


We nemen ons glaasje drank mee en gaan aan tafel:


Een bezoekende broeder maakt spontaan met een mooie haiku:


En zoals altijd heeft de 'keukenploeg' zijn best gedaan ons een voortreffelijke maaltijd voor te schotelen:


We hebben een mooie middag beleefd, mooie ritualen uitgevoerd en na een gezellige nazit gaan we tevreden en voldaan weer huiswaarts. Het zal nu twee maanden duren voordat we weer in het gebouw tezamen komen, want het Zomer Sint Jan markeert tevens het einde van ons werkjaar; er is flink gearbeid, het werk is echter niet af, maar wordt even onderbroken, rust is immers noodzakelijk om straks in september de arbeid met nieuw elan voort te zetten.

Licht

Als tien lantaarns aanwezig zijn op één plaats,
verschillen ze van elkaar in vorm.
Toch kun je, wanneer je de aandacht vestigt op het licht,
niet onderscheiden welk licht afkomstig is van welke lamp.
In de geest is er geen verdeling,
bestaat geen individualiteit.
Zoet is de eenheid van de Vriend met Zijn vrienden.
Vang de geest en houd hem vast.
Help dit koppige zelf uiteenvallen
opdat je hieronder eenheid mag ontdekken
als een verborgen schat.

~ Rumi ~